Oldalunkon keresztül a fenti rövid űrlap kitöltésével most Ön is néhány kattintással leadhatja ajánlatkérését, mi pedig mind az 5 hazai Biztosító hajó felelősségbiztosítási díjkalkulációját egyidőben lekérjük Önnek, ráadásul a szerződés is postai levelezéssel megköthető! Ezzel így nem csak rengeteg utánajárás és személyes ügyintézés spórolható meg, de a piacon elérhető legalacsonyabb díj is garantált!

Nézzük meg most általánosságban, hogy mit érdemes tudni a hajó- és vitorlás felelősség biztosításokról:

Mire nyújt fedezetet a hajós felelősség biztosítás?

A biztosító helyettünk megtéríti azokat a dologi és személyi károkat, amelyeket hajónkkal okoztunk egy másik hajó épségében, vagy annak legénységében, abban az esetben, ha jogilag kártérítési kötelezettséggel tartozunk, és a hajót rendeltetésszerűen használtuk. A biztosítás természetesen vonatkozik a mentőhajóra is ugyanilyen vonatkozásban. Kiterjed továbbá arra is, ha például a kikötőnek okozunk kárt rendeltetésszerű használat során. A fedezet tehát kizárólag természetes vagy jogi személyek személyi sérülésére, illetve tárgy rongálási kárára terjed ki.

Kinek kell kötelező biztosítást kötnie?

Napjainkban egyre több kikötő írja elő a felelősség biztosítás meglétét. Kötelező felelősség biztosítást azonban csak személyszállító hajóknak, áruszállító hajóknak, kompoknak, jetsky-knek és egyéb gazdasági célból üzemeltett hajóknak kell kötni. Célszerű azonban kishajónkra is ilyet kötni, mert ennek díja egy teljes évre is nagyon kedvező, és maximális biztonságban tudhatjuk vele hajózásunkat.

Hajó felelősségbiztosítás különböző hajótípusokra

A Biztosítók 5 különböző típust különböztetnek meg, melyre biztosítási fedezetet tudnak nyújtani. Elsőként az általános vitorlás hajókat, megengedett szállítható személyzet alapján, majd következik a lajstromköteles motorcsónak, ahol már a motor teljesítménye is befolyásolja a díjszámítást. Külön kell számításba venni a személy szállítására alkalmas hajókat, mint pl. a MAHART hajói, illetve a teherhajókat, és az úszó munkagépeket. Ezeket flottában, egyedi ajánlat formájában is lehet biztosítani.

Milyen területi hatállyal biztosítható a hajó?

Egyes biztosítók lehetőséget adnak az Adrián való hajózás biztosítására is, amelyről érdemes tudni, hogy külföldi nyílt vizeken és tavakon való hajózáshoz több ország is kötelező biztosítást ír elő. Alapvetően azonban a felelősség biztosítás Magyarország hajózható vizein ad biztonságos hajózási lehetőséget.

Biztosítási limitek és önrész

A szerződő maga választja meg tetszőlegesen a kártérítési összeg limitét, amely 1 és 5 millió Forint közé esik. Utóbbi összeget a Kékszalag verseny résztvevői számára írják elő kötelezően. A limitet általánosságban véve úgy érdemes meghatározni, hogy például felmérjük a tárolási kikötőben lévő hajókat, milyen értéket képviselnek. Egyes Biztosítók előírhatnak bizonyos összegű önrészt is, amely általában a CASCO-tól eltérően fix összeg.

Mit kell tenni versenyzés esetén?

Amennyiben a vitorláshajója versenyeken indul,például a Kékszalagon, akkor Önnek lehetősége van biztosításkötéskor napra pontosan megadnia a hajó nevezési dátumát. Ezekre a napokra a Biztosító úgynevezett versenyfelelősség biztosítási záradékot ad, így a versenyzés közben, a másik hajóknak okozott károkat is kifizeti. Külön előny, hogy ilyenkor nem kell a teljes időtartamot kifizetni, mindössze külön kell jelölni a verseny dátumát. Egyes versenyekre a rendezők 5 milliós limitet írnak elő, így ezen paraméterek teljesítését nálunk is akár online elérheti!

Mikor lehet felelősség biztosítást váltani?

Ugyanúgy ahogy azt már a kötelező biztosításoknál és autós CASCO esetében megszokhattuk, azaz minden esetben évforduló esetén tudunk váltani, és erről írásban az évforduló előtt 30 nappal a Biztosítót is tájékoztatnunk kell. Díjnemfizetés esetén ügyeljünk arra, hogy a legtöbb biztosító, az évfordulóig elmaradt díjat követelheti az ügyfélnél. Amennyiben Önnek nálunk van a hajóbiztosítása, mi az évforduló előtt automatikusan újraszámoltatjuk annak díját és ha az valahol kedvezőbben érhető el, akkor az átkötést is elintézzük Önnek!

Van-e Bonus-Malus rendszer a hajóknál?

Az autós kötelezőtől eltérően ebben a rendszerben nincs ilyen kedvezmény.

.