Ön is kíváncsi rá, hogy az 5 hazai Biztosító társaság közül melyik adná Önnek a legkedvezőbb hajó casco díjakat? Ez most egyetlen rövid űrlap kitöltésével kideríthető, amelyet mi mind az 5 Biztosítóhoz eljuttatunk, és ezzel garantáljuk Önnek a legkedvezőbb díjat a piacon! A hajó CASCO-ról bővebb információkat pedig az alábbiakban olvashat:

Mire nyújt fedezetet a hajó casco biztosítás?

Elemi károk esetén: Tűz, villámcsapás, robbanás, földrengés, felhőszakadás, árvíz, jégverés, sziklaomlás, földcsuszamlás perzselődés, izzás, rövidzárlat, és nem utolsó sorban az 54km/h-t meghaladó viharkárokra.

Töréskár esetén: Megfeneklés, zátonyra futás, vízbetörés, elsüllyedés, úszó vagy rögzített tárgyakkal való ütközés, felborulás, rudazat és kötélzet szakadása-törése, vagy csavarodása

Egyéb kár esetén pedig: Például harmadik személy által okozott rosszindulatú cselekedet, legénységhez nem tartozó személy által okozott kár (kivéve esztétikai), illetve álló vagy mozgó szállítmány szakadásából következő károk, elveszés vagy sérülés esetén.

Teljes körű- és rész CASCO

Lehetőségünk van a hajóbiztosítás megkötése során teljes, vagy ún. rész CASCO megkötésére is. A különbség abban rejlik, hogy rész CASCO esetén magára a hajótestre tudunk biztosítást kötni, amelyre rájönnek még a beépített elemek és felszerelési tárgyak, illetve tartozékok. Ezeket külön is biztosítani tudjuk. Ezen felül pedig külön van lehetőségünk csak lopás esetére is bebiztosítani hajónkat .

CASCO önrész

Egyes biztosítók előírják az önrész használatát, amely értékig a szerződő félnek kell állnia a károkat. Az önrész százalékban és egy konkrét összegben van megadva és a biztosító mindig a nagyobb értéket veszi figyelembe. Ez azt jelenti, hogy például 10% és 150.000 Ft önrész mellett a biztosító 1.500.000 Ft értékű kárig 150.000 Ft-ot von le a térített összegből 1,5 millió forint felett pedig a kárösszeg 10%-át.

CASCO különböző hajótípusokra

A biztosítók 5 különböző típust különböztetnek meg, melyre biztosítási fedezetet tudnak nyújtani. Elsőként az általános vitorlás hajókat, megengedett szállítható személyzet alapján, majd következik a lajstromköteles motorcsónak, ahol már a motor teljesítménye is befolyásolja a díjszámítást. Külön kell számításba venni a személy szállítására alkalmas hajókat, mint pl. a MAHART hajói, illetve a teherhajókat, és az úszó munkagépeket. Ezeket flottában, egyedi ajánlat formájában is lehet biztosítani.

CASCO kiegészítők

Lopás, betöréses lopás és rablásbiztosítás: Ezek alatt értjük a szabályszerűen kikötött vagy lehorgonyzott, illetve zárt hajó ellopását, a hajó eltulajdonítása céljából bevetett erőszakot(rablás), illetve a betöréses lopás során meghiúsult rablási kísérlet vandalizmus nyomán bekövetkezett károkat.

Biztosított költségek: Ilyen esetben a biztosító megtéríti a mentési költségeket, a hajótest, hajóroncs kiemelésének költségeit.

Géptörés biztosítás: lehetőségünk van a motor illetve a gépi berendezések belső-és külső hatások miatti sérüléseinek bebiztosítására is.

Számítógépes adatok védelme: Amennyiben fontos és pótolhatatlan adatokat tárolunk a hajón található számítógépen és egy biztosítási esemény során ezek elvesznek, akkor lehetőségük van kártérítési igényt megfogalmazni.

Kiegészítő baleset biztosítás: Lehetőségünk van kiegészítő formájában baleset biztosítás megkötésére saját magunk, legénységünk, és akár vendégeink, utasaink számára is. Ennek mértékét mindig a hajón megengedett legnagyobb létszám határozza meg, összege pedig 100-500e Ft között terjed. A baleset biztosítás kizárólag olyan eseményre fizet, amikor közlekedési helyzetben, vagy természeti csapás következtében megsérül valaki a hajón.

Hajó felelősség biztosítás és a CASCO

Míg a felelősség biztosítás harmadik személy részére okozott kár megtérítésében merül ki, addig a CASCO lényege hasonlóan az autónál, hogy saját hajónkban akár általunk okozott kárra fizessen a biztosító, de ugyanúgy fizetési kötelezettsége áll fenn egy viharkár esetén is.

Mikor lehet hajó CASCO-t váltani?

Ugyanúgy ahogy azt már a kötelező biztosításoknál és autós CASCO esetében megszokhattuk, évforduló esetén tudunk váltani. Erről azonban írásban az évforduló előtt 30 nappal a biztosítót is tájékoztatnunk kell. Díjnemfizetés esetén ügyeljünk arra, hogy a legtöbb biztosító, ugyan úgy, mint a kötelezők esetében, az évfordulóig elmaradt díjat követelheti az ügyfélnél. Érdemes ezért akár határozott idejű szerződést kötnünk, például a hajózási szezon idejére.

Milyen területi hatállyal biztosítható a hajó?

Nagy általánosságban véve a biztosítók Magyarország hajózható területein adnak biztosítási fedezetet. Pótdíj ellenében azonban bizonyos biztosító engedélyezi az Adriai-tengeren lévő hajók biztosítását, illetve Európa felségvizeinek teljes területére. Egyedi engedélyeztetési eljárással pedig akár Föld körüli útra is indulhatunk hajónkkal a nyílt vizeken, biztosítási háttérrel.

Mit kell tenni versenyzés esetén?

Amennyiben a hajó indul versenyeken, akkor lehetőség van naptári napra pontosan megadni a hajó nevezését. Ezekre a napokra a biztosító úgynevezett verseny biztosítási záradékot ad, így a versenyzés közben, saját hajónkon bekövetkezett károkra is fizet a biztosító. Külön előny, hogy nem kell a teljes időtartam alatt a díjat fizetni, hanem mindössze külön kell jelölni a versenyek dátumát.

.